Begroting 2023: inbreng ELAN

De gemeenteraad stemde gisterenavond over de begroting 2023. We zijn diverse onderwerpen in de begroting terug die ook in ons verkiezingsprogramma stonden, zoals de OZB en de afvalstoffenheffing. Het realistisch begroten, waar wij groot voorstander van zijn, zien we terug in de begroting. Eerst afmaken waarmee gestart is en daarna nieuwe zaken oppakken.

Omdat we als ELAN ons nog niet helemaal in de begroting konden vinden, dienden we een aantal wijzigingen (mee) in. Hieronder ziet u welke wijzigingen we hebben ingediend en of ze zijn aangenomen of verworpen.

𝟭. 𝗔𝗺𝗲𝗻𝗱𝗲𝗺𝗲𝗻𝘁 𝗦𝗩 𝗕𝘂𝗱𝗲𝗹 (✅) – 𝗘𝗟𝗔𝗡 + 𝗩𝗩𝗗 𝗖𝗿𝗮𝗻𝗲𝗻𝗱𝗼𝗻𝗰𝗸
𝘏𝘦𝘵 𝘣𝘦𝘴𝘤𝘩𝘪𝘬𝘣𝘢𝘢𝘳 𝘴𝘵𝘦𝘭𝘭𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘯 €850.000 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘥𝘦 𝘢𝘢𝘯𝘭𝘦𝘨 𝘷𝘢𝘯 𝘦𝘦𝘯 𝘬𝘶𝘯𝘴𝘵𝘨𝘳𝘢𝘴𝘷𝘦𝘭𝘥 é𝘯 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘥𝘦 𝘳𝘦𝘯𝘰𝘷𝘢𝘵𝘪𝘦 𝘷𝘢𝘯 𝘥𝘦 𝘩𝘶𝘪𝘥𝘪𝘨𝘦 𝘷𝘦𝘭𝘥𝘦𝘯. 𝘏𝘪𝘦𝘳𝘮𝘦𝘦 𝘸𝘰𝘳𝘥𝘵 𝘵𝘦𝘨𝘦𝘮𝘰𝘦𝘵𝘨𝘦𝘬𝘰𝘮𝘦𝘯 𝘢𝘢𝘯 𝘥𝘦 𝘫𝘢𝘳𝘦𝘯𝘭𝘢𝘯𝘨𝘦 𝘴𝘵𝘳𝘶𝘤𝘵𝘶𝘳𝘦𝘭𝘦 𝘤𝘢𝘱𝘢𝘤𝘪𝘵𝘦𝘪𝘵𝘴- 𝘦𝘯 𝘰𝘯𝘥𝘦𝘳𝘩𝘰𝘶𝘥𝘴𝘱𝘳𝘰𝘣𝘭𝘦𝘮𝘦𝘯.

𝟮. 𝗩𝗲𝗿𝗵𝗼𝗴𝗲𝗻 𝘀𝘂𝗯𝘀𝗶𝗱𝗶𝗲𝗽𝗹𝗮𝗳𝗼𝗻𝗱 𝘃𝗲𝗿𝗲𝗻𝗶𝗴𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 𝗺𝗲𝘁 𝟴% (✅) – 𝗘𝗟𝗔𝗡
𝘝𝘦𝘳𝘦𝘯𝘪𝘨𝘪𝘯𝘨𝘦𝘯 𝘬𝘳𝘪𝘫𝘨𝘦𝘯 𝘵𝘦 𝘮𝘢𝘬𝘦𝘯 𝘮𝘦𝘵 𝘩𝘰𝘨𝘦𝘳𝘦 𝘬𝘰𝘴𝘵𝘦𝘯 𝘥𝘰𝘰𝘳 𝘰.𝘢. 𝘥𝘦 𝘴𝘵𝘪𝘫𝘨𝘦𝘯𝘥𝘦 𝘪𝘯𝘧𝘭𝘢𝘵𝘪𝘦 𝘦𝘯 𝘥𝘦 𝘦𝘯𝘦𝘳𝘨𝘪𝘦𝘤𝘳𝘪𝘴𝘪𝘴. 𝘔𝘦𝘵 8% 𝘷𝘦𝘳𝘩𝘰𝘨𝘪𝘯𝘨 𝘩𝘦𝘦𝘧𝘵 𝘥𝘦 𝘨𝘦𝘮𝘦𝘦𝘯𝘵𝘦 𝘳𝘶𝘪𝘮𝘵𝘦 𝘰𝘮 – 𝘻𝘰 𝘯𝘰𝘥𝘪𝘨 – 𝘥𝘪𝘦 𝘴𝘵𝘪𝘫𝘨𝘦𝘯𝘥𝘦 𝘬𝘰𝘴𝘵𝘦𝘯 𝘵𝘦 𝘬𝘶𝘯𝘯𝘦𝘯 𝘤𝘰𝘮𝘱𝘦𝘯𝘴𝘦𝘳𝘦𝘯.

𝟯. 𝗠𝗼𝘁𝗶𝗲 ‘𝘃𝗮𝗻 𝗼𝗽𝘃𝗮𝗻𝗴 𝗮𝘀𝗶𝗲𝗹𝘇𝗼𝗲𝗸𝗲𝗿𝘀 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗼𝗽𝘃𝗮𝗻𝗴 𝘀𝘁𝗮𝘁𝘂𝘀𝗵𝗼𝘂𝗱𝗲𝗿𝘀’ (❌) – 𝗘𝗟𝗔𝗡
𝘝𝘢𝘯𝘸𝘦𝘨𝘦 𝘥𝘪𝘷𝘦𝘳𝘴𝘦 𝘈𝘡𝘊-𝘨𝘦𝘳𝘦𝘭𝘢𝘵𝘦𝘦𝘳𝘥𝘦 𝘪𝘯𝘤𝘪𝘥𝘦𝘯𝘵𝘦𝘯 𝘪𝘯 𝘊𝘳𝘢𝘯𝘦𝘯𝘥𝘰𝘯𝘤𝘬 𝘳𝘪𝘦𝘱𝘦𝘯 𝘸𝘪𝘫 𝘰𝘱 𝘵𝘰𝘵 𝘩𝘦𝘵 𝘸𝘪𝘫𝘻𝘪𝘨𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘥𝘦 𝘰𝘱𝘷𝘢𝘯𝘨 𝘷𝘢𝘯 𝘢𝘴𝘪𝘦𝘭𝘻𝘰𝘦𝘬𝘦𝘳𝘴 𝘯𝘢𝘢𝘳 𝘥𝘦 𝘰𝘱𝘷𝘢𝘯𝘨 𝘷𝘢𝘯 𝘴𝘵𝘢𝘵𝘶𝘴𝘩𝘰𝘶𝘥𝘦𝘳𝘴 (𝘷𝘭𝘶𝘤𝘩𝘵𝘦𝘭𝘪𝘯𝘨𝘦𝘯 𝘮𝘦𝘵 𝘦𝘦𝘯 𝘷𝘦𝘳𝘣𝘭𝘪𝘫𝘧𝘴𝘷𝘦𝘳𝘨𝘶𝘯𝘯𝘪𝘯𝘨). 𝘈𝘭𝘭𝘦𝘦𝘯 𝘥𝘦 𝘝𝘝𝘋 𝘴𝘵𝘦𝘮𝘥𝘦 𝘪𝘯 𝘮𝘦𝘵 𝘰𝘯𝘻𝘦 𝘮𝘰𝘵𝘪𝘦 𝘦𝘯 𝘥𝘢𝘵 𝘣𝘭𝘦𝘦𝘬 𝘯𝘪𝘦𝘵 𝘨𝘦𝘯𝘰𝘦𝘨 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘦𝘦𝘯 𝘮𝘦𝘦𝘳𝘥𝘦𝘳𝘩𝘦𝘪𝘥.

𝟰. 𝗘𝘅𝗽𝗹𝗼𝗶𝘁𝗮𝘁𝗶𝗲 𝗦𝗺𝗲𝗹𝘁𝗸𝗿𝗼𝗲𝘀 (✅ ) – 𝗱𝗼𝗼𝗿 𝗮𝗹𝗹𝗲 𝗽𝗮𝗿𝘁𝗶𝗷𝗲𝗻 𝗶𝗻𝗴𝗲𝗱𝗶𝗲𝗻𝗱
𝘗𝘦𝘳 1 𝘫𝘢𝘯𝘶𝘢𝘳𝘪 2023 𝘣𝘦𝘴𝘤𝘩𝘪𝘬𝘵 𝘥𝘦 𝘚𝘮𝘦𝘭𝘵𝘬𝘳𝘰𝘦𝘴 𝘯𝘰𝘨 𝘯𝘪𝘦𝘵 𝘰𝘷𝘦𝘳 𝘦𝘦𝘯 𝘣𝘦𝘩𝘦𝘦𝘳𝘥𝘦𝘳. 𝘔𝘦𝘵 𝘥𝘦𝘻𝘦 𝘸𝘪𝘫𝘻𝘪𝘨𝘪𝘯𝘨 𝘸𝘰𝘳𝘥𝘵 𝘨𝘦𝘭𝘥 𝘣𝘦𝘴𝘤𝘩𝘪𝘬𝘣𝘢𝘢𝘳 𝘨𝘦𝘴𝘵𝘦𝘭𝘥 𝘦𝘯 𝘸𝘰𝘳𝘥𝘵 𝘰𝘱𝘨𝘦𝘳𝘰𝘦𝘱𝘦𝘯 𝘰𝘮 𝘨𝘢𝘴 𝘵𝘦 𝘨𝘦𝘷𝘦𝘯 𝘰𝘮 𝘥𝘦 𝘦𝘹𝘱𝘭𝘰𝘪𝘵𝘢𝘵𝘪𝘦 𝘷𝘰𝘰𝘳 2023 𝘰𝘱 𝘰𝘳𝘥𝘦 𝘵𝘦 𝘩𝘦𝘣𝘣𝘦𝘯.

𝟱. 𝗥𝗲𝘀𝗲𝗿𝘃𝗲 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻𝗲𝗲𝗹 (✅) – 𝗘𝗟𝗔𝗡
𝘝𝘢𝘯𝘸𝘦𝘨𝘦 𝘦𝘦𝘯 𝘦𝘯𝘰𝘳𝘮𝘦 𝘬𝘳𝘢𝘱𝘵𝘦 𝘰𝘱 𝘥𝘦 𝘢𝘳𝘣𝘦𝘪𝘥𝘴𝘮𝘢𝘳𝘬𝘵 𝘪𝘴 𝘥𝘦 𝘨𝘦𝘮𝘦𝘦𝘯𝘵𝘦 𝘨𝘦𝘯𝘰𝘰𝘥𝘻𝘢𝘢𝘬𝘵 𝘰𝘮 𝘨𝘦𝘣𝘳𝘶𝘪𝘬 𝘵𝘦 𝘮𝘢𝘬𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘪𝘯𝘨𝘦𝘭𝘦𝘦𝘯𝘥 𝘱𝘦𝘳𝘴𝘰𝘯𝘦𝘦𝘭. 𝘋𝘢𝘵 𝘬𝘰𝘴𝘵 𝘴𝘪𝘮𝘱𝘦𝘭𝘸𝘦𝘨 𝘮𝘦𝘦𝘳 𝘨𝘦𝘭𝘥. 𝘋𝘦𝘻𝘦 𝘸𝘪𝘫𝘻𝘪𝘨𝘪𝘯𝘨 𝘻𝘰𝘳𝘨𝘵 𝘦𝘦𝘯 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘪𝘴𝘵𝘪𝘴𝘤𝘩𝘦𝘳 𝘨𝘦𝘭𝘥𝘣𝘦𝘥𝘳𝘢𝘨 𝘥𝘢𝘯 𝘩𝘦𝘵𝘨𝘦𝘦𝘯 𝘸𝘦𝘳𝘥 𝘨𝘦𝘷𝘳𝘢𝘢𝘨𝘥.

𝟲. 𝗢𝗽𝗲𝗿𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻𝗲𝗲𝗹 𝗺𝗮𝗻𝗮𝗴𝗲𝗿 (✅) – 𝗘𝗟𝗔𝗡 + 𝗩𝗩𝗗 𝗖𝗿𝗮𝗻𝗲𝗻𝗱𝗼𝗻𝗰𝗸 + 𝗖𝗿𝗮𝗻𝗲𝗻𝗱𝗼𝗻𝗰𝗸 𝗔𝗰𝘁𝗶𝗲𝗳
𝘌𝘳 𝘸𝘰𝘳𝘥𝘵 𝘦𝘦𝘯 𝘮𝘢𝘯𝘢𝘨𝘦𝘳 𝘢𝘢𝘯𝘨𝘦𝘴𝘵𝘦𝘭𝘥 𝘰𝘮 𝘩𝘦𝘵 𝘨𝘦𝘮𝘦𝘦𝘯𝘵𝘦𝘭𝘪𝘫𝘬𝘦 𝘰𝘳𝘨𝘢𝘯𝘪𝘴𝘢𝘵𝘪𝘦 𝘵𝘦 𝘩𝘦𝘳𝘴𝘵𝘦𝘭𝘭𝘦𝘯. 𝘔𝘦𝘵 𝘥𝘦𝘻𝘦 𝘸𝘪𝘫𝘻𝘪𝘨𝘪𝘯𝘨 𝘣𝘭𝘪𝘫𝘷𝘦𝘯 𝘸𝘦 𝘢𝘢𝘯 𝘩𝘦𝘵 𝘳𝘰𝘦𝘳 𝘵𝘦𝘯 𝘢𝘢𝘯𝘻𝘪𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘥𝘦 𝘣𝘦𝘯𝘰𝘥𝘪𝘨𝘥𝘦 𝘨𝘦𝘭𝘥𝘦𝘯.

𝟳. 𝗚𝗿𝗼𝗻𝗱𝘀𝘁𝗿𝗮𝘁𝗲𝗴𝗶𝗲 𝗯𝘂𝗶𝘁𝗲𝗻𝗴𝗲𝗯𝗶𝗲𝗱 (❌) – 𝗘𝗟𝗔𝗡
𝘎𝘦𝘦𝘯 𝘷𝘪𝘴𝘪𝘦 𝘰𝘯𝘵𝘸𝘦𝘳𝘱𝘦𝘯 𝘸𝘢𝘢𝘳𝘮𝘦𝘦 𝘥𝘦 𝘨𝘦𝘮𝘦𝘦𝘯𝘵𝘦 𝘢𝘤𝘵𝘪𝘦𝘧 𝘨𝘳𝘰𝘯𝘥𝘦𝘯 𝘪𝘯 𝘩𝘦𝘵 𝘣𝘶𝘪𝘵𝘦𝘯𝘨𝘦𝘣𝘪𝘦𝘥 𝘻𝘰𝘶 𝘬𝘶𝘯𝘯𝘦𝘯 𝘨𝘢𝘢𝘯 𝘷𝘦𝘳𝘸𝘦𝘳𝘷𝘦𝘯.

𝟴. 𝗔𝗳𝘀𝗰𝗵𝗿𝗶𝗷𝘃𝗶𝗻𝗴 𝗸𝗼𝘀𝘁𝗲𝗻 𝘃𝗲𝗿𝗸𝗲𝗲𝗿 (❌) – 𝗘𝗟𝗔𝗡
𝘝𝘰𝘭𝘨𝘦𝘯𝘥𝘦 𝘨𝘦𝘯𝘦𝘳𝘢𝘵𝘪𝘦(𝘴) 𝘮𝘰𝘦𝘵𝘦𝘯 𝘯𝘪𝘦𝘵 𝘯𝘰𝘨 30 𝘫𝘢𝘢𝘳 𝘭𝘢𝘯𝘨 𝘨𝘦𝘤𝘰𝘯𝘧𝘳𝘰𝘯𝘵𝘦𝘦𝘳𝘥 𝘸𝘰𝘳𝘥𝘦𝘯 𝘮𝘦𝘵 𝘬𝘰𝘴𝘵𝘦𝘯 𝘥𝘪𝘦 𝘕𝘜 𝘸𝘰𝘳𝘥𝘦𝘯 𝘨𝘦𝘮𝘢𝘢𝘬𝘵 𝘣𝘪𝘫 𝘦𝘦𝘯 (𝘷𝘦𝘳𝘬𝘦𝘦𝘳𝘴)𝘱𝘳𝘰𝘫𝘦𝘤𝘵.

𝟵. 𝗨𝗶𝘁𝘀𝘁𝗲𝗹𝗹𝗲𝗻 𝘀𝘁𝗿𝗮𝘁𝗲𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝘃𝗶𝘀𝗶𝗲 (❌) – 𝗘𝗟𝗔𝗡 + 𝗩𝗩𝗗 𝗖𝗿𝗮𝗻𝗲𝗻𝗱𝗼𝗻𝗰𝗸
𝘋𝘦𝘻𝘦 𝘷𝘪𝘴𝘪𝘦 𝘭𝘰𝘰𝘱𝘵 𝘪𝘯 2024 𝘢𝘧. 𝘝𝘢𝘯𝘸𝘦𝘨𝘦 𝘥𝘦 𝘬𝘳𝘢𝘱𝘱𝘦 𝘤𝘢𝘱𝘢𝘤𝘪𝘵𝘦𝘪𝘵 𝘷𝘢𝘯 𝘱𝘦𝘳𝘴𝘰𝘯𝘦𝘦𝘭 𝘸𝘪𝘭𝘥𝘦𝘯 𝘸𝘦 𝘩𝘦𝘵 𝘰𝘯𝘵𝘸𝘦𝘳𝘱𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘦𝘦𝘯 𝘯𝘪𝘦𝘶𝘸𝘦 𝘷𝘪𝘴𝘪𝘦 𝘦𝘦𝘯 𝘫𝘢𝘢𝘳 𝘶𝘪𝘵𝘴𝘵𝘦𝘭𝘭𝘦𝘯, 𝘻𝘰𝘥𝘢𝘵 𝘥𝘦 𝘰𝘳𝘨𝘢𝘯𝘪𝘴𝘢𝘵𝘪𝘦 𝘸𝘢𝘵 𝘭𝘶𝘤𝘩𝘵 𝘻𝘰𝘶 𝘬𝘳𝘪𝘫𝘨𝘦𝘯.