Bestemmingsaanvraag AZC Cranendonck ingetrokken!

Zojuist is het nieuws naar buiten gekomen dat het COA haar bestemmingsaanvraag voor de definitieve vestiging van het AZC op de Nassau Dietzkazerne heeft ingetrokken. Dat betekent dat het AZC vanaf 1 juli 2024 geen geldige bestemming meer heeft.

Sinds 2014 is in Cranendonck gestart met de opvang van vluchtelingen op de Nassau Dietzkazerne. In 2016 is het AZC door een besluit van de gemeenteraad opgeschaald naar 1500 plaatsen. Wij hebben toen als enige partij tegengestemd. Die opschaling én de komst van een aanmeldstraat zorgde ervoor dat Cranendonck steeds meer (over)last kreeg van de aanwezigheid van het AZC.

Tevergeefs hebben wij sinds 2016 continu aandacht gevraagd in de gemeenteraad voor die overlast. Door die overlast smolt het draagvlak van de burgers in Cranendonck als sneeuw voor de zon. Zeker toen het COA in 2020 ook nog eens kwam met een bestemmingsaanvraag voor een definitieve vestiging van het AZC.

Onze aanhoudende protesten in de gemeenteraad over de grootte van het AZC enerzijds en de overlast anderzijds hebben nu blijkbaar z’n vruchten afgeworpen.

Wat gaat er na 1 juli 2024 gebeuren met de Nassau Dietz kazerne? Het antwoord op die vraag laat nog een paar jaar op zich wachten. Maar wat ons betreft moet het belang van de burger in de toekomstplannen absoluut centraal staan. Dat betekent dat de burger een grote mate van inspraak moet hebben over de mogelijkheden van het gebied.

Maar tot 1 juli 2024 zullen wij het college van B&W blijven oproepen om maatregelen te nemen, zodat de overlast voor de burgers wordt beperkt!